Kako odabrati poklon za Novu godinu


Odbrojavanje je počelo a vi još ne znate kako da odaberete poklone? Razumemo vas. Praznična atmosfera može da opije i da nas navede na ishitrenu kupovinu bez dovoljnog promišljanja. Takve odluke nas dovedu do poklona koji ne izazivaju radost onome kome se poklanja. A cilj svakog novogodišnjeg poklona treba donese osmeh na lice našim voljenima, zar ne?

 

Ove godine smo se pobrinuli da vaše odluke budu prave pa smo osmislili ovaj kratak vodič za kupovinu Novogodišnjih poklona.

Evo nekoliko pitanja koja treba da postavimo pre nego što se odlučimo za kupovinu:

  • U kakvim smo odnosima sa osobom kojoj je poklon namenjen?

Ovde treba odgovoriti na pitanje koje je suštinsko da bi smo znali kakva može da bude namena poklona. Npr. nećemo sigurno kupiti neku zezalicu kojoj je namena da nasmeje, nekom preozbiljnom članu porodice koji se vređa na sve i svašta. Mislimo da je ovo jasno kao dan, ali uvek je dobro podsetiti.

  • U kakvoj je životnoj situaciji i dobi osoba kojoj se kupuje poklon? 

Ako kupujete poklon za nekoga ko postaje student ili se tek zaposlio, sigurno je da ćete se više fokusirati na tu situaciju i pokloniti nešto što toj osobi može biti od važnosti i za  komunikaciju sa okolinom. Npr. hemijska olovka koja ima priču iza sebe. Tako nešto, naizgled obično može da bude dobar podsticaj za započinjanje konverzacije u novoj okolini. Imamo na umu svemirsku olovku (Space pen) koja leti u NASA misijama po svemiru a pri tom imaju dugu i zanimljivu istoriju.

Ili kupujete pokon nekome ko se tek oženio ili udao…  U zavisnosti kakav stav imate prema tome, takav ćete poklon i kupiti.  Game over šolja ne mora da bude namenjena samo za gejmere u ovom slučaju. 🙂

Svima je jasno i da pokloni neće biti isti za penzionera i za tinejdžera. Ali ne smemo se zadržavati samo na razmišljanju o godinama jer one mogu da budu od važnosti u određenoj meri. Zato treba ostati otvorenog uma i kada kupujemo poklon po godinama Mislimo na situacije kada bi se i vašem deki ili baki možda svidele VR naočare ili možda  rubikova kocka jer žele da treniraju svoj mozak i u osamdesetim. Mi kažemo bravo za takve deke i bake!

Koje su sklonisti onoga kome kupujemo poklon?

Što više informacija imamo o navikama i sklonostima, lakše ćemo suziti izbor.

Možda kupujemo poklon za nekoga ko obožava da prati sport ali ga nerado igra?… Onda sigurno nećemo kupiti loptu koju nikad neće upotrebiti,  već nešto što npr. ima oznake omiljenog kluba ili sportiste jer time dajemo sentimentalnu vrednost tom poklonu. Možemo kupiti dres ili neki lep privezak sa simbolima tog tima… A ako imate volje i budžeta, neretko se mogu naći potpisani dresovi i lopte koji su na prodaju na Internetu. Privezak može da bude idealan poklon i za one koji vole automobilizam jer postoji veliki izbor baš za ljubitelje sporta i automobila.

Ako tražimo poklon za nekoga ko svet gleda kao poligon za nove avanture, onda ćemo kupiti nešto što će takvim ljudima olakšati njihove ekspedicije i nova putovanja. Recimo mapa sa kojom će se ponositi jer će na njoj moći elegantno da istaknu osvojene prostore. Možemo se odlučiti i za nešto što će ovim avanturistima olakšati ta osvajanja. Npr.  švajcarski nožići sa kojima će biti pripremnljeni za neizvesne situcije i prilike… Ali poklon za avanturistu može biti i umetnički simboli  načina života… Na vama je da odlučite.

Ako kupujemo poklon za hedosnistu koji voli dobru cigaru ili fino vino, odabir poklona će se svoditi na alate za pušenje, dobru knjigu ili držače za vino.

Treba da kupimo poklon za dečka koji najviše svog vremena provodi na računaru? Saznajte da li igra igrice ili programira ili se možda bavi pravljenjem elektronske  muzike. Odgovor na to pitanje će vas dovesti do različitih gedžeta ili sitnica.

Sklonosti i navike mogu biti toliko brojne da ih ne možemo nabrojati, ali ovo bi trebalo da vam je dalo uvid u to kako da razmišljte prilikom odabira poklona.

Ako kupujete poklon za dečka, biće vam od koristi i ovaj tekst: Poklon za Novu gdinu koji će ga oduševiti

Srećna Nova godina!

Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *